Het nut van urenregistratie software
Het is voor jou als een zzp’er belangrijk om te weten hoeveel tijd je aan werkzaamheden voor je bedrijf besteed. Door dat bij te houden, kan je tot inzichten komen, die je anders niet had verkregen. Dat kan op papier of met urenregistratie software. Je kunt een verkeerd idee hebben van hoeveel tijd je aan een specifieke taak hebt besteed. Met een urenregistratie heb je de cijfers bij de hand. Als je je klanten op basis van gewerkte uren factureert, dan kan je ze laten zien hoeveel uren je hebt gewerkt en wanneer. Als je opdrachten aanneemt voor een vastgesteld totaalbedrag, dan kan een urenregistratie uitwijzen of dat totaalbedrag alle uren en andere kosten inderdaad dekt, om daar voor de toekomst eventuele conclusies aan te verbinden. Als je er ruim aan overhoudt, dan weet je dat je indien nodig wat kan zakken met de prijs.
Belasting
Met een urenregistratie kan je laten zien dat je geen hobbyist bent, maar een serieuze ondernemer. Je kunt dan voor diverse fiscale voordelen in aanmerking komen. Je winst kan dan omhoog en daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Dan betaal je namelijk vennootschapsbelasting. Daar hoef je geen besloten vennootschap voor op te richten. De Belastingdienst hanteert daarvoor een ondergrens van 1.225 uren per kalenderjaar. Dat kunnen ook uren zijn, die je besteedt aan bijvoorbeeld cursussen. Als je dat aantal uren niet haalt, dan kan je helaas geen starters- en zelfstandigenaftrek toepassen.
Urenregistratie software
Het hangt van je situatie af of een urenregistratie op papier werkt of anders standaard rekenblad software of toch beter urenregistratie software. Een ondernemer zal normaal gesproken over een computer beschikken en dan is het gebruik van software te prefereren boven papier. Standaard rekenblad software zal je zelf geschikt moeten maken voor urenregistratie. Als je verschillende projecten naast elkaar doet, dan neemt de complexiteit van zo’n registratie toe. Specifieke urenregistratie software is dan wellicht een betere optie.