Wat is machinebouw?

Machinebouw is de sector die zich bezighoudt met de productie en het onderhoud van machines. Het werkveld is heel breed en richt zich op zowel zakelijke als particuliere machines. In de machinebouw bedrijven wordt een groot diversiteit aan machines geproduceerd. Machinebouw is een industrie, daarom wordt deze industrie ook wel machine-industrie of machinebouwindustrie genoemd. Deze industrie valt onder zware industrie. Veel grote bedrijven zijn op dit gebied actief. Daarnaast zijn er ook steeds meer kleine bedrijven actief op het gebied van werktuigbouwkunde. Deze bedrijven kunnen behoren tot middelgrote of lichte industrieën.

Machinefabrieken in de machine-industrie

In de mechanische of metaaltechniek worden sommige bedrijven machinefabrieken genoemd. Deze machinebouw bedrijven richten zich op het produceren van machines. De machinefabriek behoort tot de machine-industrie. Maar niet alle bedrijven in de machine-industrie zijn machinefabrieken. De term machinefabriek is een overkoepelende term voor bedrijven die machines maken. Veel machinewerkplaatsen richten zich op het bouwen van speciale machines die bepaalde bewerkingen kunnen uitvoeren. Dit omvat machines die in de medische sector worden gebruikt. Deze machines zijn van hoge kwaliteit en worden heel nauwkeurig gemaakt.

De machine-industrie en machineonderhoud

Machines bouwen is niet het enige waar de machinebouw om draait. Productiemachines worden in bedrijven ook wel kapitaalgoederen genoemd. Dat komt omdat bedrijven zwaar in deze machines hebben geïnvesteerd. Daarnaast zijn productiemiddelen ook van belang voor de omzet en omzet van een bedrijf. Machines zijn een belangrijk kapitaal dat veel bedrijven gebruiken om geld te verdienen. Daarom is het noodzakelijk om dit kapitaal goed op peil te houden. Productiebedrijven in de procesindustrie hebben hiervoor vaak hun eigen technische dienst. De technische afdelingen van productiebedrijven zijn vaak te klein om grootschalig machineonderhoud uit te voeren. Daarom wordt voor grote onderhoudsprojecten vaak gebruik gemaakt van externe bedrijven. Deze externe bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoudstechniek. Daarnaast zijn bedrijven in de machine-industrie ook gewend om machines te verplaatsen en te vervoeren. Ook het aansluiten en afstellen van de machine komt hier aan bod.