Maximale hypotheek berekenen

Lexwonen

Wil jij een huis kopen en ben jij benieuwd naar jouw maximale hypotheek? Lees wat je moet weten voordat je een woning gaat kopen of bezichtigen. Met de huidige woningmarkt is een foutje snel gemaakt. De woning gaat gewoon naar een andere koper.

Correct inventariseren voor maximale hypotheek

Een bank of geldverstrekker gaat:

  • Kredieten checken
  • Inkomen checken
  • Taxatiewaarde checken
  • Rekenen met de juiste hypotheekrente

Bereken hoeveel jij kan lenen.

Hogere hypotheek bij lage hypotheekrente

De hoogte van een maximale hypotheekberekening wordt mede bepaald door de stand van de hypotheekrente. Hoe lager de hypotheekrente is des te méér hypotheek je kan krijgen voor je huis.

Het is ook mogelijk om hypotheekrentes te optimaliseren tot een bepaald gemiddelde. Kom je bijvoorbeeld met meerdere delen hypotheek op 1,01% gemiddeld uit qua rente dan kan je meer hypotheek krijgen dan op 0,99%.

Je ziet dat het niet altijd klopt met de rentestanden. Bijna altijd kan je méér lenen bij een lagere hypotheekrente.

Hoeveel hypotheek mogelijk ondanks leningen

Hoeveel hypotheek hangt ook af van jouw betalingsverplichtingen. Ga naar bkr.nl en login met je betaalpas.

Vraag een overzicht op en maak hier een print screen van. Als je ingelogd bent en er staat iets geregistreerd druk dan op details.

Nadat je op details geklikt hebt zie je exact wat jouw kredietfaciliteiten zijn. Zie hieronder een voorbeeld van Aafke uit Veenendaal. Aafke mag € 2.000,- rood staan op de ING bank.

Ondanks dat ze nog nooit rood heeft gestaan  en zeker wel € 10.000 op de rekening heeft staan, de bkr van € 2.000 wordt geregistreerd omdat ze wel de mogelijkheid heeft om rood mogen te staan op de bank.

Omdat Aafke € 2.000,- rood mag staan bij de bank kan ze ongeveer € 12.000,- minder lenen. Even een handigheidje,  6 keer het bedrag wat in de bkr staat kan je minder financieren. Maak jij zelf dus een hypotheek berekening op internet? Trek zes keer het bedrag wat in de bkr staat af van jouw maximale hypotheek.

Maximale financiering is 100% taxatiewaarde

Taxatierapport is de laatste pijler om te kunnen berekenen hoeveel hypotheek je kan krijgen. Let op als jij hoger moet bieden dan de vraagprijs. De maximale hypotheek mag nooit hoger zijn dan de taxatiewaarde.

Kan jij op inkomen € 600.000,- hypotheek krijgen? En jij hebt niets in de bkr staan? Welk hoger bod doen zodat jij je droomhuis met een vraagprijs van € 500.000,- kosten koper kan kopen?

Een vraagprijs vertelt jou niets over de marktwaarde. Stel nu dat de aan te kopen woning een taxatiewaarde heeft van € 500.000,-? Dus gelijk aan de vraagprijs. Jouw bod is € 600.000.

Dat betekent dat jij € 100.000,- aan eigen geld of aan overwaarde nodig hebt om te kunnen kopen. Je moet dus vooraf alles weten over de woning en jouw persoonlijke financiële situatie.

Taxatie per taxateur anders

Lexwonen
Vraag vooraf indicatie taxatie

Als je goed leest dan lees je veel over marktwaarde (taxatierapport). Vraag gewoon aan een taxateur wat je maximaal kan krijgen aan taxatie. Hoe hoger het bedrag des te beter voor de hypotheek.

De meeste taxateurs geven je wel antwoord. Sommige taxateurs zullen je vertellen dat ze eerst binnen moeten zijn geweest. Voor een nauwkeurige taxatie wel maar niet voor een indicatie woningwaarde.

Hoeveel je kan lenen zal afhangen van taxatie. Kies de taxateur waar je de hoogste taxatiewaarde krijgt.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met € 100.000,- aan overwaarde?

Als jij € 100.000,- overwaarde het dan mag je dat bedrag niet in zijn geheel meerekenen voor de hypotheek berekening.

Ongeveer 95% van de overwaarde krijgt u een overbruggingshypotheek op. Dit is belangrijk om te weten i.v.m. berekening hoeveel je zou moeten bieden.

Banken gaan er vanuit dat je de woning niet gaat verkopen voor het bedrag dat de taxateur heeft berekend voor je huidige woning. Dit is een veiligheid in de maximale hypotheekberekening.

Hypotheekrente verhoging verlaagt de hypotheek

Je moet goed opletten met hypotheekrente wijzigingen. Zoals eerder vermeld gaat jouw maximale hypotheek die jij kan krijgen omlaag als de hypotheekrente gaat stijgen.

Gebruik jij de maximale hypotheek welke je kan krijgen op je inkomen dan zit hier dus een gevaar aan. Doe regelmatig de hypotheekrente check of zoek een andere bank die wel een lagere rente heeft. Hierdoor weet je zeker dat je voldoende hypotheek kan krijgen.

Lexwonen kan jou 7 dagen in de week helpen met het berekenen van de hypotheekrente en hoeveel je kan lenen.